breastfeeding

Review on Ameda breast pump

HO YEAHHHH!!

I have received my Ameda last week. However it has not been properly utilized yet, since belum start kerja ya..belum diguna untuk heavy duty. But I must say I’m quite pleased with this pump. Mechanism yang sangat simple dan tak banyak parts yang nak kena basuh. Tapi kena careful ya, make sure tubing dia tak basah masa guna, takut nanti backflow ke machine. Tubing tu tak perlu basuh pun actually sebab tak kena apa2. Yang perlu basuh hanya the diaphragm, valve dan flange.

So apa yang best pasal pump ni?

For those who are looking for a RELIABLE, double electric breast pump and doesn’t cost you an arm and leg, I would recommend this pump.The best thing about this pump is its ‘closed’ system. It means the milk tak masuk dalam tube and it does not have any contact with air. Hence the milk is pure and the risk of contamination is a lot lesser.And because of this, parts yg basuh pun kurang and possibility untuk ada kulat dalam tube pun kurang.

Faktor kulat ni sangat penting sebab most mothers yang guna ‘open’ system tak perasan yang dalam motor dia tu ada kulat. Jadi silalah godek-godek mesin anda. A true story that I’ve heard is for medela PISA. So make sure for PISA u open then face panel, takut ada kulat Of course this only applies for pam yang sudah lama, or pam yang pinjam.

My New Toy!

There are other pumps yang guna ‘closed’ system ni, ie: Avent ISIS iQ Duo, tapi yang ni tak mampu beli…
Jadi setakat ni memang berpuas hati, nanti bila dah start kerja kita tengok macam mana performance heavy duty nya ya! But so far most review kata bagus untuk heavy duty. You can read more on ‘open’ & ‘closed’ system here.

Hopefully this breastfeeding journey goes well. Nervous sangat nak pump masa kerja nanti…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Previous Post Next Post