Browsing Category

Garam Buluh

experience, Garam Buluh, health, stroke

Stroke at 35

Impossible u say?

I can’t imagine how it must feel like too. Having a stroke at the age of 35. A patient of mine. When Suraya scan dia tadi, his wife was with him. And you can see wife dia serba kusut. Tak tahu nak buat apa, nak react macam mana. Suraya sendiri tak dapat bayangkan kalau jadi dekat Hafiz. 35 tu kira prime age, when your family is growing, anak-anak masih kecil, career is booming, baru nak stabilizekan segala benda. Then, BOOM. Stroke. Tentu terkejut dan tak disangka.
How does it happen? Well stroke happens when blood flow tak sampai ke brain. It can happen due to blood clot or burst of blood vessel. Usually people with high blood pressure ada risk yang lebih tinggi untuk dapat stroke. One of my colleague dulu, stroke lepas makan 3 biji durian. Memang killer betul durian ni. Some more orang yang ada diabetes, high cholesterol sepatutnya lebih berjaga-jaga. Anything can happen. Things are happening now, faster than you can imagine.
Memang boleh baik and get back to normal. Tapi it all takes time and of course patience. Bila tengok benda-benda macam ni jadi depan mata, barula kita tahu apa tu nikmat SIHAT. Baru kita akan bersyukur yang kita ni sihat dan takut sangat kalau Allah tarik nikmat ni. Tapi kita makan pun tak pernah jaga. Medical checkup pun tak pernah buat. Selalunya kita memang take for granted yang kita ni akan sihat sampai bila-bila.
So entry ni sebenarnya sebagai reminder to all of you and to me as well. Jaga kesihatan kita. Jaga nikmat ni sebab kita kena ingat, kita juga mungkin akan diuji macam ni…Suraya and family memang amalkan garam buluh untuk cuba kurangkan risiko dapat stroke.
Kalau nak try, boleh contact k.
                                                             012 – 2256224
                                                                   or email
                                                          surayask@gmail.com

Business, Garam Buluh, health, Products

Garam Buluh

Yes, garam di dalam buluh.
Taken from Pantai Barat Korea di bawah Zon Perlindungan Udara, and ditanam dalam buluh untuk menyerap mineral dari tanah.

Takut kan, bile dengar pasal darah tinggi, kencing manis, sakit jantung. But in reality, our lifestyle memang menuju ke arah itu. Makan asal sedap. Kalau tak sedap mesti tak puas makan. And nak sedap kena la tambah garam kan? But the big problem is, garam sekarang banyak sangat yang tercemar dan bersifat asid.

Garam laut biasa 🙂

Oh no! Takkan tak boleh makan garam lagi? Bukan macam tu, but why not kita substitute ke garam yang lebih sihat dan berkhasiat. My family memang dah tukar garam dapur to garam buluh. Simply because it comes with sooo many benefits. Killer product sebenarnya di market, especially amongst the Chinese.

Apa yang istimewa garam buluh ni?
1) Tinggi dalam magnesium
* Mineral untuk jantung
* Membantu mengawal penyakit tekanan darah tinggi
* Membantu penyerapan kalsium
* Mengekalkan keseimbangan bendalir badan
* Mengawal pengecutan otot
* Menguatkan daya ingatan.

2) Menyeimbangkan pH badan supaya cenderung kepada beralkali lemah (pH darah badan yang sihat adalah antara 7.35-7.45). Sisitem imunisasi diperkuatkan dan dapat mencegah jangkitan penyakit.

3) Mengandungi kandungan mineral kalium, kalsium, besi, zink dan magnesium yang lebih tinggi daripada garam biasa. 

4) Kebolehan untuk menyingkir radikal bebas dan membuang toksin badan:
* Memperbaiki tubuh badan yang lemah
* Melambatkan proses penuaan

5) Menyembuhkan sel badan yang rosak dan mencegah pertumbuhan sel-sel yang tidak sihat.

6) 3 kali ganda lebih efektif daripada garam biasa untuk membasmi kuman dan mencegah kerosakan gigi.

Garam Buluh



And as for me, lepas pakai garam buluh, badan rasa sangat energetic dan ringan. Macam makan bahan organic gitu. And the best is, I don’t have to worry about darah tinggi ! Yay!

Rugi betul siapa yang tak pakai garam buluh kan?

So berminat untuk mencuba garam buluh?

Contact me for more info k..                 
                                                           010 2256224
                                                                or email
                                                        surayask@gmail.com



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...